Velikonočna solata z rukolo, jajci in pomarančnim prelivom vinaigrette

 

Sestavine:

Solata

12 češnjevih paradižnikov

200 g rukole

40 g parmezana

30 g pinjol

4 trdo kuhana jajca

 

Preliv

200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka

sol

poper

5 jušnih žlic olivnega olja

 

Postopek

Solata

V ponvi brez maščobe, na zmernem ognju in ob stalnem mešanju, zlato popražimo pinjole.

Paradižnik umijemo in prerežemo na polovičke. Rukolo očistimo, operemo in osušimo. Parmezan nastrgamo na grobo, lahko kar z lupilnikom za zelenjavo. Jajca narežemo na rezine ali krhlje.

Preliv

Pomarančni sok zlijemo v kozico in na zmernem ognju segrevamo do vretja. Kuhamo toliko časa, da se količina soka prepolovi. Sok zlijemo v večjo skledico in mu primešamo sol in poper. Med stalnim mešanjem, najbolje z metlico, mu dodajamo olivno olje.

V skledi zmešamo rukolo s ¾ preliva in jo hitro razporedimo na krožnike. Na solato položimo paradižnike in jajca, potresemo s parmezanom in pinjolami, ter pokapamo s preostalim prelivom.

 

Dober tek!