Velikonočna solata z rukolo, jajci in pomarančnim prelivom vinaigrette
Sestavine:
Solata
12 češnjevih paradižnikov
200 g rukole
40 g parmezana
30 g pinjol
4 trdo kuhana jajca
Preliv
200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
sol
poper
5 jušnih žlic olivnega olja
Postopek
Solata
V ponvi brez maščobe, na zmernem ognju in ob stalnem mešanju, zlato popražimo pinjole.
Paradižnik umijemo in prerežemo na polovičke. Rukolo očistimo, operemo in osušimo. Parmezan nastrgamo na grobo, lahko kar z lupilnikom za zelenjavo. Jajca narežemo na rezine ali krhlje.
Preliv
Pomarančni sok zlijemo v kozico in na zmernem ognju segrevamo do vretja. Kuhamo toliko časa, da se količina soka prepolovi. Sok zlijemo v večjo skledico in mu primešamo sol in poper. Med stalnim mešanjem, najbolje z metlico, mu dodajamo olivno olje.
V skledi zmešamo rukolo s ¾ preliva in jo hitro razporedimo na krožnike. Na solato položimo paradižnike in jajca, potresemo s parmezanom in pinjolami, ter pokapamo s preostalim prelivom.
Dober tek!