Segedin golaž

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

2 večji čebuli

4 stroki česna

1kg kislega zelja

700 g svinjsko pleče narezano na kocke 2 x 2 cm

70 g pršuta

50 ml olja

3 – 4 lovorjevi listi

5 brinovih jagod

2 jušni žlici mlete rdeče paprike

1 jušna žlica paradižnikove mezge

1 ščepec mlete kumine

voda

 

Postopek

Meso narežemo na 2 cm velike kocke. Čebulo olupimo, razrežemo na drobne kocke. Česen olupimo in na drobno nasekljamo. Poskusimo zelje in če se nam zdi prekislo, ga speremo v cedilu pod tekočo vodo, vendar pazimo, da ga ne spiramo predolgo, da ne izgubi okusa.

V večji posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo toliko časa, da postekleni. Čebuli dodamo meso in med mešanjem počasi pražimo 15 minut, da se enakomerno zapeče z vseh strani, ko je meso že popečeno dodamo na drobno zrezan pršut. Vse skupaj pražimo le še toliko, da zadiši. Potresemo z mleto rdečo papriko in na hitro premešamo. Dodamo zelje, brinove jagode, paradižnikovo mezgo, kumino, lovorov list in česen ter prilijemo toliko vode, da so vse sestavine prekrite. Vse skupaj zavremo, nato pa lonec pokrijemo, znižamo temperaturo in počasi kuhamo vsaj še 1 uro.

Postrežemo lahko s kuhanim slanim krompirjem ali sveže pečenim domačim kruhom.

 

Dober tek!