Gratinirane palačinke s šparglji
Količine: za 4 osebe
Sestavine:
2 jajci
150ml mleka
sol
poper
200g moke
1kg zelenih belušev
1 žlica masla
lupinica nastrgane limone (polovica)
100g kisle smetane
3 vejice peteršilja
2 žlici olja
8 rezin kuhane šunke
70g naribanega sira
Postopek
Z metlico zmešamo jajca, mleko, 100ml vode in pol žličke soli. Postopoma dodamo 180g moke ter zmešamo v gladko testo, ki ga pustimo počivati 20 minut. Umijemo in očistimo šparglje – odrežemo olesenele dele. V vreli slani vodi 6 minut kuhamo šparglje, jih odcedimo in ohranimo vodo v kateri so se kuhali.
V kozici stopimo maslo, dodamo preostanek moke in jo hitro popražimo, da se začne belkasto peniti. Zalijemo z 300ml vode v kateri smo kuhali šparglje, zmešamo in kuhamo 5 minut na zmernem ognju. Začinimo s soljo, poprom in limonino lupino nato odstranimo z ognja in vmešamo kislo smetano. Sesekljamo opran peteršilj in ga dodamo omaki medtem pa segrejemo pečico na 200 stopinj.
V ponvi spečemo 8 tankih palačink iz pripravljenega testa. Na vsako palačinko položimo rezino šunke in nekaj špargljev ter palačinko zavijemo. Polovico omake enakomerno porazdelimo po dnu posode za narastke. Palačinke položimo v posodo in zalijemo s preostankom omake. Palačinke potresemo z naribanim sirom in jih v pečici pečemo 15-20 minut.
Dober tek!