Čokoladna potica

 

Pripomoček: pekač (premer 24 cm)

Sestavine:

Testo

500 g moke

40 g kvasa

60 g masla

80 g sladkorja

2 jajci

2 dl mleka

0,5 dl ruma

lupina 1 limone ali pomaranče

1 vanilijev sladkor

sol

Nadev

200 g masla

4 rumenjaki

200 g sladkorja

250 g jedilne čokolade

80 g piškotnih drobtin (navadni keksi ali plazma keksi)

4 beljaki

Postopek

V skledo nalijete 2 žlici mlačnega mleka, dodajte žličko sladkorja in kvas. Pustite vzhajati.
V drugi posodi dobro premešajte sladkor, jajci, mlačno mleko, rum, limonino lupinico, vanilijev sladkor in zmehčano maslo. Moko stresite v večjo skledo, dodajte vzhajani kvas in zalijte z jajčno mešanico. Zamesite gladko testo, ki ga pokrijete in pustite, da vzhaja toliko časa, da se volumen testa podvoji (približno 1,5h).

Medtem pripravite nadev. Penasto umešajte maslo s sladkorjem. Ko je maslo umešano počasi dodajamo rumenjake.
Čokolado razlomite na majhne koščke in jo stopite nad vodno kopeljo. Mešajte, dokler ni čisto gladka in tekoča. Beljake stepite v čvrst sneg. Čokolado in sneg nežno vmešajte v jajčno zmes in na koncu primešate piškotne drobtine.

Vzhajano testo razvaljajte na čim bolj tanko in premažite z nadevom. Zvijte in položite na pekač, obložen s papirjem za peko (lahko tudi model za šarklje in potice). Lahko si pomagamo tudi z modelom za torto, kjer na sredino postavimo manjši kozarec za vlaganje. Testo dobro prebodemo, da ne bodo nastali zračni mehurji in ga pustimo vzhajati 20 minut.  Pecite na 180 stopinjah, približno 50 minut. Okrasite s kakavom ali sladkorjem v prahu.

 

Dober tek!