Velikonočna šunka v vinski omaki s praženim krompirjem
Sestavine:
Šunka v vinski omaki
600 g prekajene šunke
1 čebula
5 brinovih jagod
1 žlico jabolčnega kisa
50 g moke
1 majhen por
300 ml jušne osnove
100 ml belega suhega vina
100 ml smetane
200 ml jušne osnove
sol
poper
olje
pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan)
Pražen krompir
1 kg krompirja
3 čebule
2 dcl jušne osnove
svinjska mast ali olje
sol
poper
Postopek
Šunko narežemo na tanjše kose in jo na hitro popečemo na olju.
Olupimo čebulo in jo počasi prepražimo na olju. Dodamo brinove jagode, kis in malo vode ter pustimo vreti 5 minut.
Medtem v ponvi pripravimo prežganje iz moke in olja, dodamo jušno osnovo in med mešanjem prilivamo vino. Kuhamo dokler se ne zgosti in nato dodamo
Omako precedimo, ji dodamo sladko smetano in na tanjše rezine narezano in popečeno prekajeno šunko. Dodamo izbrana zelišča in na tanke kolute narezan por ter vse skupaj kuhamo približno 5 do 10 minut.
Krompir
Krompir skuhamo v slanem kropu. Ko je kuhan ga olupimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo narezano na tanke lističe prepražimo in dodamo krompir. Vse skupaj pražimo na na zmerni temperaturi dobrih 10 minut. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo malo jušne osnove.
Dober tek!