Porova juha s krompirjem

 

Količina: za 4 do 6 oseb

 

Sestavine :

2 velika pora

1 manjša čebula

2 stroka česna

2 krompirja

30 g masla

2 l jušne osnove ali vode

olje

sol

poper

šetraj

lovor

 

Postopek

Najprej olupimo in očistimo vso zelenjavo. Por dobro očistimo, ga operemo in narežemo na kolobarje. Pri poru moramo biti posebno pazljivi. Na zelenem delu se dostikrat nabere ogromno zemlje in peska, zato ga je potrebno večkrat oprati.

Nasekljamo čebulo in česen in ju prepražimo na olju z maslom. Sledi por, ki ga dodamo k prepraženi čebuli in česnu ter dušimo na manjšem ognju do mehkega. Medtem ko čakamo, da se por zmehča, narežemo krompir na male kockice.

K zelenjavi prilijemo jušno osnovo ali vodo, dodamo narezan krompir in začimbe ter vse skupaj kuhamo približno 30 minut.

Ko je juha kuhana, lahko vzamemo del juhe in jo damo v drugo posodo, kjer jo spasiramo s paličnim mešalnikom, nato pa vse skupaj združimo in dobimo gosto juho s koščki zelenjave.

Juho lahko ponudimo kot samostojno jed, ker je zelo hranljiva.

 

Dober tek!