Mesna štruca s paradižnikovo omako in pire krompirjem

 

Količina: 4 osebe

 

Sestavine za mesno štruco:

0,8 kg mletega mesa

3 jajca

5 dag drobtin

1 čebula

1 strok česna

sol

poper

3 žlice olja

 

Postopek priprave mesne štruce

Čebulo drobno nasekljamo in jo prepražimo na olju, dodamo sesekljan česen in pražimo toliko časa, da zadiši. Odstavimo in preložimo v krožnik.

Meso začinimo, dodamo jaca, drobtine in čebulo, ko se ta ohladi. Maso temeljito premešamo. Masa naj počiva približno 15 minut, da se lepo prepojijo sestavine (jajca,drobtine,..).

 

Oblikovanje mesne štruce

Postopek je najlažje opraviti s pomočjo alu folije, ki jo premažemo z nekaj olja. Na folijo položimo meso, ki ga oblikujemo v štruco in lepo oblikujemo, da ni videti nobenih razpok. Zavijemo dokaj močno, da ostane lepa oblika.

Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinj C približno 20 minut, nato pa zmanjšamo na 180 stopinj C in pečemo približno še 25 minut.

Peka je odvisna od debeline oblikovane štruce. V kolikor je bolj debele oblike, se peka podaljša. Preizkus: zabodite zobotrebec v meso, če priteče kri ali le mesni sok.

Ko je pečena, jo pustimo v foliji približno 15 minut in nato narežemo ter postrežemo.

 

Sestavine za paradižnikovo omako:

0,5 l pasirani pelati

1 čebula

1 strok česna

2 žlici olivnega olja

sol

poper

bazilika

origano

timijan

 

Postopek

Čebulo in česen sesekljamo na drobno, hitro prepražimo na olju in zalijemo s pelati. Dodamo začimbe in 1dcl vode. Kuhamo 20 minut nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Če je omaka prekisla, lahko dodamo žličko sladkorja. Okus omake izboljšamo tako, da dodamo lastni sok mesne štruce, ki je nastal med peko.

 

Sestavine za pire krompir:

0,7 kg krompirja

150 g masla

1 dcl mleka

 

Postopek

Olupimo krompir, ki ga narežemo na kocke in kuhamo v slanem kropu približno 40 minut od trenutka, ko zavre. Krompir odcedimo in ga pretlačimo. Na koncu dodamo segreto prestalo mleko in maslo. Dobro ga premešamo in preverimo slanost.

Pire krompir postrežemo skupaj z mesno štruco in omako.

 

Dober tek!