Ameriška jabolčna pita

 

Sestavine za krhko testo:

125 g masla

100 g sladkorja v prahu

ščepec soli

250 g moke

vanilijev sladkor

1/2 limone (lupinica)

2 rumenjaka

2 žlici hladne vode

 

Sestavine za nadev:

1 kg jabolk

50 g masla

150 g sladkorja

žlička cimeta

vanilijev puding

 

Postopek

Najprej pripravite krhko testo. Kremasto stepite maslo, sladkor in sol, nato dodajte moko, vanilijev sladkor, limonino lupinico in rumenjake. Ko nastane drobljivo testo, dodajte vodo in na hitro zgnetite v kroglo. Testo zvijte v valj, ga zavijte v folijo in za eno uro postavite v hladilnik.

Medtem olupite jabolka in jih narežite na manjše kocke. V  vročo ponev stresite jabolka in maslo, dodajte sladkor in žličko cimeta. Ko so vse sestavine lepo povezane in jabolka spustijo svoj sok, dodajte v nekaj vode raztopljen vanilijev puding.

Razvaljajte testo, obložite z njim pekač za torte premera 28 cm in čezenj stresite jabolčni nadev. Če vam ostane še kaj testa ga lahko nadrobite in ga potresite čez jabolčni nadev.

Pito pecite na 180 stopinj približno 45 minut.