Ameriška jabolčna pita
Sestavine za krhko testo:
125 g masla
100 g sladkorja v prahu
ščepec soli
250 g moke
vanilijev sladkor
1/2 limone (lupinica)
2 rumenjaka
2 žlici hladne vode
Sestavine za nadev:
1 kg jabolk
50 g masla
150 g sladkorja
žlička cimeta
vanilijev puding
Postopek
Najprej pripravite krhko testo. Kremasto stepite maslo, sladkor in sol, nato dodajte moko, vanilijev sladkor, limonino lupinico in rumenjake. Ko nastane drobljivo testo, dodajte vodo in na hitro zgnetite v kroglo. Testo zvijte v valj, ga zavijte v folijo in za eno uro postavite v hladilnik.
Medtem olupite jabolka in jih narežite na manjše kocke. V vročo ponev stresite jabolka in maslo, dodajte sladkor in žličko cimeta. Ko so vse sestavine lepo povezane in jabolka spustijo svoj sok, dodajte v nekaj vode raztopljen vanilijev puding.
Razvaljajte testo, obložite z njim pekač za torte premera 28 cm in čezenj stresite jabolčni nadev. Če vam ostane še kaj testa ga lahko nadrobite in ga potresite čez jabolčni nadev.
Pito pecite na 180 stopinj približno 45 minut.