Zelenjavni narastek

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

8 svežih jajc (trdo kuhana)

1-2 nadzemni kolerabi

500g brokolija

2 čebuli

4 korenčki

40g slanine narezane na kocke

100ml zelenjavne juhe

sol

poper

3 žlice moke

1/2l mleka

2 žlici gorčice

125g sira (ki se topi)

 

Postopek

Pripravimo trdo kuhana jajca, jih olupimo ohladimo in narežemo na rezine. Kolerabi odstranimo liste, nato jo olupimo in narežemo na kocke. Očistimo brokoli, razdelimo ga na posamezne cvetke. Velike cvetke po potrebi večkrat prerežemo. Čebulo olupimo in fino sesekljamo. Korenček očistimo, olupimo in narežemo na kocke.

Pečico ogrejemo na 200C. V kozici razpustimo 1 žlico masla, v njem popečemo slanino. Dodamo čebulo in zelenjavo. Zalijemo z juho, pokrijemo in dušimo okoli 8 minut. Začinimo s soljo in poprom.

Razpustimo preostalo maslo, dodamo moko in jo rahlo popražimo. Prilijemo mleko in med mešanjem zavremo. Primešamo gorčico, nato pa začinimo s soljo in poprom.

Polovico omake prelijemo v posodo za narastke (manjši pekač ali ognjevarna posoda). Po njej razdelimo zelenjavo in jajca in prelijemo s preostankom omake. Grobo nastrgamo sir in ga potresemo po narastku. Vse skupaj položimo v ogreto pečico na 180°C in pečemo približno 15 minut, da se zapeče.

 

Dober tek!