Velikonočna šunka v vinski omaki s praženim krompirjem

 

Sestavine:

Šunka v vinski omaki

600 g prekajene šunke

1 čebula

5 brinovih jagod

1 žlico jabolčnega kisa

50 g moke

1 majhen por

300 ml jušne osnove

100 ml belega suhega vina

100 ml smetane

200 ml jušne osnove

sol

poper

olje

pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan)

 

Pražen krompir

1 kg krompirja

3 čebule

2 dcl jušne osnove

svinjska mast ali olje

sol

poper

 

Postopek

Šunko narežemo na tanjše kose in jo na hitro popečemo na olju.

Olupimo čebulo in jo počasi prepražimo na olju. Dodamo brinove jagode, kis in malo vode ter pustimo vreti 5 minut.

Medtem v ponvi pripravimo prežganje iz moke in olja, dodamo jušno osnovo in med mešanjem prilivamo vino. Kuhamo dokler se ne zgosti in nato dodamo

Omako precedimo, ji dodamo sladko smetano in na tanjše rezine narezano in popečeno prekajeno šunko. Dodamo izbrana zelišča in na tanke kolute narezan por ter vse skupaj kuhamo približno 5 do 10 minut.

 

Krompir

Krompir skuhamo v slanem kropu. Ko je kuhan ga olupimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo narezano na tanke lističe prepražimo in dodamo krompir. Vse skupaj pražimo na na zmerni temperaturi dobrih 10 minut. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo malo jušne osnove.

Dober tek!