Rižota z bučo in parmezanom

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

400 g Arborio riža

3 šalotke

0,5 kg očiščene buče maslenke ali hokaido

2 stroka česna

100 g masla

sol, poper, muškatni orešček

1 dcl olivnega olja

2 l jušne osnove

100 g parmezana

2 dcl belega vina

sol, poper, muškatni orešček

 

Postopek

Na vročem olju prepražimo šalotko in dodamo riž. Pražimo toliko časa, da riž postekleni nato zalijemo z belim vinom in pokuhamo. Počasi dodamo 1 L vroče jušne osnove (z zajemalko postopoma), da riž počasi vpije tekočino. Občasno rahlo premešamo in kuhamo približno 15-20 minut (al dente). Nato ga prestavimo v pekač in ga razporedimo, da se počasi hladi in ustavi proces kuhanja.

Na olju prepražimo česen in dodamo na majhne kocke narezano bučo, začinimo in zalijemo z jušno osnovo in pokrijemo. Kuhamo 45 minut, da se buča zmehča, nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Riž premešamo v loncu z bučno kremo in dodamo maslo in parmezan.

 

Dober tek!