Počasi pečen svinjski vrat in krompir z zelenjavo iz pečice
Količina: za 4 do 6 oseb
Sestavine:
1,2 kg svinjskega vratu brez kosti
1 čebula
1 korenje
0,5 dkg zelene
0,5 dkg kolerabe
3 stroki česna
0,3 dcl olje
sol ,poper, timijan, kumina
Postopek
Meso operemo in ga osušimo, natremo ga z soljo, poprom in kumino, dodamo še timijan in premažemo z oljem. Meso pokrijemo in ga pustimo hladilniku v marinadi čez noč
Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 2 h pred peko, da se na sobni temperaturi primerno temperira.
V pekač dodamo na velike kose narezano zelenjavo in svinjski vrat. Pečico segrejemo na 240 stopinj, meso pečemo 20-30 minut, da se lepo karamelizira. Pekač nato vzamemo iz pečice in vanj do slabe četrtine nalijemo hladno vodo. Tesno pokrijemo s folijo in pečemo na 140 stopinjah približno 3,5h.
Ko je pečeno, ga pustimo, da se ohladi v lastnem soku. Kasneje meso narežemo.
Krompir z zelenjavo za 4 osebe:
0,5 kg krompirja
2 korenja
3 šalotki
10 dkg brstičnega ohrovta
sol, poper, timijan, rožmarin
Postopek
Krompir in zelenjavo olupimo in poljubno narežemo. Položimo v pekač, začinimo in dodamo dišavnice, polijemo z oljem in premešamo. Pečemo na 210 stopinj približno 30 minut oziroma odvisno od velikosti rezanja krompirja in zelenjave.
Dober tek!