Počasi pečen svinjski vrat in krompir z zelenjavo iz pečice

 

Količina: za 4 do 6 oseb

 

Sestavine:

1,2 kg svinjskega vratu brez kosti

1 čebula

1 korenje

0,5 dkg zelene

0,5 dkg kolerabe

3 stroki česna

0,3 dcl olje

sol ,poper, timijan, kumina

 

Postopek

Meso operemo in ga osušimo, natremo ga z soljo, poprom in kumino, dodamo še timijan in premažemo z oljem. Meso pokrijemo in ga pustimo hladilniku v marinadi čez noč

Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 2 h pred peko, da se na sobni temperaturi primerno temperira.

V pekač dodamo na velike kose narezano zelenjavo in svinjski vrat. Pečico segrejemo na 240 stopinj, meso pečemo 20-30 minut, da se lepo karamelizira. Pekač nato vzamemo iz pečice in vanj do slabe četrtine nalijemo hladno vodo. Tesno pokrijemo s folijo in pečemo na 140 stopinjah približno 3,5h.

Ko je pečeno, ga pustimo, da se ohladi v lastnem soku. Kasneje meso narežemo.

 

Krompir z zelenjavo za 4 osebe:

0,5 kg krompirja

2 korenja

3 šalotki

10 dkg brstičnega ohrovta

sol, poper, timijan, rožmarin

 

Postopek

Krompir in zelenjavo olupimo in poljubno narežemo. Položimo v pekač, začinimo in dodamo dišavnice, polijemo z oljem in premešamo. Pečemo na 210 stopinj približno 30 minut oziroma odvisno od velikosti rezanja krompirja in zelenjave.

 

Dober tek!