Mesna lazanja
Količina: za 6 oseb
Sestavine:
500g mletega govejega ali mešanega mesa
300g testa za lazanjo
2 pločevinki pelatov
50g masla
6 dcl mleka
1 korenje
2 stroka česna
1 dcl rdečega vina
2 dcl jušne osnove ali vode
1 večja čebula
10g gomoljne zelene
100g parmezana
30g gladke bele moke
sol
poper
muškatni orešček
bazilika
origano
rožmarin
lovor
olje
Postopek
Olupimo in narežemo čebulo in česen, ki ju prepražimo na malo olja. Dodamo naribano korenje in zeleno ter mleto meso. Vse skupaj pražimo in mešamo dokler meso ne spremeni barve v temno rjavo. Zalijemo z jušno osnovo, vinom in pelati, dodamo sol, poper, lovor, rožmarin, origano in baziliko. Kuhamo približno 1 uro.
Medtem si pripravimo bešamel omako tako, da v kozici raztopimo maslo in na njem prepražimo moko ter zalijemo z mlekom. Solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka.
Mešamo z metlico dokler ne zavre in se ne zgosti. Pripravimo si pekač, ki mu namastimo dno z malo olja ga obložimo s testom in zlijemo tretjino mesne omake in tretjino bešamela na prvo plast, na isti način ponovimo še 2 plasti in na koncu po vrhu potresemo parmezan.
Vse skupaj pečemo v ogreti pečici 40 minut na 160 stopinjah.
Dober tek!