Kremna špargljeva juha
Količina: za 4 osebe
Sestavine:
1 čebula
2 stroka česna
1 kg zelenih špargljev
sol
poper
1/2 l zelenjavne jušne osnove ali vode
50 g masla ali olja
2 jušni žlici moke
Postopek
Šparglje temeljito operemo in jim odlomimo trše olesenele dele. Približno 4 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na manjše kose in jih damo v lonec, prilijemo vodo ali zelenjavno osnovo, a le toliko, da so šparglji pokriti in jih solimo. Pokrite kuhamo 15 – 20 minut.
Špargljeve vršičke stresemo v osoljeno vodo in jih kuhamo približno 10 minut, da so kuhani, vendar še vedno dovolj čvrsti.
Koščke špargljev z vodo ali zelenjavno osnovo, v kateri so se kuhali, sesekljamo s paličnim mešalnikom v kašo.
V loncu razpustimo maslo in na njem popražimo čebulo, ko čebula postekleni, dodamo česen in pražimo le toliko, da zadiši. Ko sta čebula in česen spražena, dodamo 2 žlici moke, ki jo dobro umešamo v maslo. Dodamo špargljevo kašo in špargljeve vršičke z vodo v kateri so se kuhali. Previdno mešamo, do vretja, da se moka lepo razpusti in zgosti juho. Juho po potrebi solimo in popramo.
Dober tek!