Kremna špargljeva juha

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

1 čebula

2 stroka česna

1 kg zelenih špargljev

sol

poper

1/2 l zelenjavne jušne osnove ali vode

50 g  masla ali olja

2 jušni žlici moke

 

Postopek

Šparglje temeljito operemo in jim odlomimo trše olesenele dele. Približno 4 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na manjše kose in jih damo v lonec, prilijemo vodo ali zelenjavno osnovo, a le toliko, da so šparglji pokriti in jih solimo. Pokrite kuhamo 15 – 20 minut.

Špargljeve vršičke stresemo v osoljeno vodo in jih kuhamo približno 10 minut, da so kuhani, vendar še vedno dovolj čvrsti.

Koščke špargljev z vodo ali zelenjavno osnovo, v kateri so se kuhali, sesekljamo s paličnim mešalnikom v kašo.

V loncu razpustimo maslo in na njem popražimo čebulo, ko čebula postekleni, dodamo česen in pražimo le toliko, da zadiši. Ko sta čebula in česen spražena, dodamo 2 žlici moke, ki jo dobro umešamo v maslo. Dodamo špargljevo kašo in špargljeve vršičke z vodo v kateri so se kuhali. Previdno mešamo, do vretja, da se moka lepo razpusti in zgosti juho. Juho po potrebi solimo in popramo.

 

Dober tek!