Pastinakove palačinke z medeno gorčičnim prelivom
Količina: za 4 osebe
Sestavine:
Za preliv
1 žlica rastlinskega ali sezamovega olja
½ čajna žlička curryja
1 žlička gorčičnih semen ali gorčice
1 zeleni čili (drobno nasekljamo)
½ čajne žličke mlete kurkume
1 žlička svežega naribanega ingverja
250 g grškega jogurta ali polnomastnega jogurta
1 jušna žlica medu
Za palačinke
175g svežega pastinaka (nastrgamo)
1 žlička kuminih semen
2 zelena čilija (drobno nasekljamo)
1 žlička semen koromača
1 žlička mletega koriandra
½ žličke mlete kurkume
1 žlička pecilnega praška
100 g čičerikine moke
50 g zdroba
1 majhna čebula (drobno nasekljamo)
1 žlička ingverja (nastrgamo)
3-4 žlice olja
Postopek
Preliv
V ponvi segrejemo olje, mu dodamo curry in gorčico ter pražimo 30 sekund, da lepo zadiši. Vmešamo čili, kurkumo in ingver in kuhamo na zmerni temperaturi približno 3 minute. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno mešanico začimb vmešamo v jogurt, dodamo med in ohladimo.
Palačinke
V posodi združimo vse sestavine razen olja. Vlijemo 200 ml hladne vode in ščepec soli. Vse skupaj mešamo, dokler ne nastane gosto testo.
Vzamemo veliko ponev, dodamo 1 žlico olja in ga segrejemo. Ko je olje vroče, v ponev položimo nekaj žlic mešanice, da nastanejo okrogle palačinke, debele približno 1-1,5 cm. Naenkrat lahko pečemo 2 ali 3. Z obeh straneh jih lepo zapečemo. Palačinke postrezite s prelivom iz medu in gorčice. Zraven se prileže sveža hrustljava solata.
Dober tek!