Pastinakove palačinke z medeno gorčičnim prelivom

 

Količina:  za 4 osebe

 

Sestavine:

Za preliv

1 žlica rastlinskega ali sezamovega olja

½ čajna žlička curryja

1 žlička gorčičnih semen ali gorčice

1 zeleni čili (drobno nasekljamo)

½ čajne žličke mlete kurkume

1 žlička svežega naribanega ingverja

250 g grškega jogurta ali polnomastnega jogurta

1 jušna žlica medu

 

Za palačinke

175g svežega pastinaka (nastrgamo)

1 žlička kuminih semen

2 zelena čilija (drobno nasekljamo)

1 žlička semen koromača

1 žlička mletega koriandra

½ žličke mlete kurkume

1 žlička pecilnega praška

100 g čičerikine moke

50 g zdroba

1 majhna čebula (drobno nasekljamo)

1 žlička ingverja (nastrgamo)

3-4 žlice olja

 

Postopek

 

Preliv

V ponvi segrejemo olje, mu dodamo curry in gorčico ter pražimo 30 sekund, da lepo zadiši. Vmešamo čili, kurkumo in ingver in kuhamo na zmerni temperaturi približno 3 minute. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno mešanico začimb vmešamo v jogurt, dodamo med in ohladimo.

 

Palačinke

V posodi združimo vse sestavine razen olja. Vlijemo 200 ml hladne vode in ščepec soli. Vse skupaj mešamo, dokler ne nastane gosto testo.

Vzamemo veliko ponev, dodamo 1 žlico olja in ga segrejemo. Ko je olje vroče, v ponev položimo nekaj žlic mešanice, da nastanejo okrogle palačinke, debele približno 1-1,5 cm. Naenkrat lahko pečemo 2 ali 3. Z obeh straneh jih lepo zapečemo. Palačinke postrezite s prelivom iz medu in gorčice. Zraven se prileže sveža hrustljava solata.
Dober tek!