Grška mesna musaka

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

4 srednje veliki krompirji

3 žlice olivnega olja

1 rdeča čebula

500 g mlete jagnjetine (lahko tudi goveje ali mešano mleto meso)

2 stroka česna

1 žlica mešanih začimb (timijan, bazilika, majaron…)

500 g pasiranega paradižnika

2 jajčevca

300 ml kisle smetane

140 g cheddar sira (nastrgamo)

 

Postopek

Krompir olupimo in celega kuhamo približno 20 minut, da se zmehča. Ko je kuhan ga odcedimo in pustimo, da se ohladi. Čebulo olupimo in na drobno narežemo.

V ponev dodamo 2 žlici olivnega olja in čebulo. Pražimo, dokler se ne zmehča, nato dodamo jagnjetino. Pražimo približno 5-10 minut, da se meso prekuha. Dodamo česen in začimbe ter vmešamo paradižnik. Dušimo na nizki temperaturi dodatnih 15 minut in začinimo po okusu.

Pečico segrejemo na 200°C.

 

Jajčevce operemo in narežemo na 0,5 cm debele rezine. Segrejemo ponev, čez jajčevce premažemo malo olja ter jih popečemo na obeh straneh. Ohlajen krompir narežemo na debele rezine. Nato premažemo pekač z 1 žlico olja in pričnemo zlagati plasti. Najprej zložimo plast krompirja, nato jajčevcev, posujemo začimbe, nato nadevamo s plastjo jagnječje mešanice. Ponavljamo, dokler se vsa zmes ne porabi. Končamo s plastjo jajčevcev. Po vrhu razporedimo kislo smetano in posujemo s sirom. Pečemo približno 15 minut.

 

Dober tek!