Gratiniran krompir z brokolijem

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

50g krompirja

400 g brokolija (ali druge zelenjave)

200 g slanine (lahko tudi druga sušena mesnina ali šunka)

30 g masla

sol

poper

250 ml sladke smetane

100 ml mleka

100 g ribanega sira (potrebujemo sir, ki se lepo topi)

 

Postopek

Krompir olupimo in narežemo na rezine. Brokoli razdelimo na cvetke in dobro operemo. Slanino narežemo na kocke in jo v ponvi rahlo popražimo, da zadiši. Manjši pekač ali ognjevaren lonec  namastimo z maslom in vanj razporedimo polovico krompirjevih rezin. Po krompirju razporedimo zelenjavo in popečeno slanino ter pokrijemo s preostalo polovico krompirja. Krompir po vrhu, dobro solimo in popramo.

V kozico zlijemo mleko in smetano, ter ju segrejemo. Še toplo prelijemo čez krompir. Ves pekač dobro potresemo s sirom in pokrijemo z aluminijasto folijo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo na 175°C približno 45 minut. Po 45 minutah odkrijemo folijo in pečemo še 20 minut, da se sir lepo zapeče.

Namesto brokolija lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo, ki nam je pri srcu.

 

Dober tek!