Gratiniran krompir z brokolijem
Količina: za 4 osebe
Sestavine:
50g krompirja
400 g brokolija (ali druge zelenjave)
200 g slanine (lahko tudi druga sušena mesnina ali šunka)
30 g masla
sol
poper
250 ml sladke smetane
100 ml mleka
100 g ribanega sira (potrebujemo sir, ki se lepo topi)
Postopek
Krompir olupimo in narežemo na rezine. Brokoli razdelimo na cvetke in dobro operemo. Slanino narežemo na kocke in jo v ponvi rahlo popražimo, da zadiši. Manjši pekač ali ognjevaren lonec namastimo z maslom in vanj razporedimo polovico krompirjevih rezin. Po krompirju razporedimo zelenjavo in popečeno slanino ter pokrijemo s preostalo polovico krompirja. Krompir po vrhu, dobro solimo in popramo.
V kozico zlijemo mleko in smetano, ter ju segrejemo. Še toplo prelijemo čez krompir. Ves pekač dobro potresemo s sirom in pokrijemo z aluminijasto folijo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo na 175°C približno 45 minut. Po 45 minutah odkrijemo folijo in pečemo še 20 minut, da se sir lepo zapeče.
Namesto brokolija lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo, ki nam je pri srcu.
Dober tek!