Francoska čebulna juha
Količina: za 4 osebe
Sestavine:
75 g masla
1 žlica rastlinskega olja
1kg čebule (razpolovimo in na tanko narežemo)
1 čajna žlička timijana
4 stroki česna (tanko narežemo)
1 žlica sladkorja
1,5 litra goveje osnove
4 rezine kruha iz kislega testa
200 g sira Grojer (Gruyere) 200g
1 žlica Worcester omake
Postopek
V loncu stopimo maslo in rastlinsko olje ter dodamo narezano čebulo, ¾ timijana in velik ščepec soli. Počasi pražimo in mešamo, dokler čebula ne karamelizira. Dobiti moramo zmes, ki je podobna marmeladi. Zadnjih 15 minut kuhanja dodamo česen in sladkor. Zalijemo z govejo osnovo, zavremo in začinimo s soljo in poprom. Kuhamo približno 30 minut, dokler tekočina malo ne povre.
Vzamemo rezine kruha in jih popečemo na obeh straneh. Nato jih obložimo z naribanim sirom, preostalim timijanom in pokapamo z Worcester omako. Juho razdelimo v 4 ognjevarne jušne posodice. Pečico ogrejemo na 150 stopinj in vključimo program gretje zgoraj. Na vsako posodo juhe postavimo kos obloženega kruha, posodice postavimo v pečico pečemo približno 2-3 minute, dokler se sir ne stopi in pričnejo nastajati mehurčki.
Dober tek!