Francoska čebulna juha

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

75 g masla

1 žlica rastlinskega olja

1kg čebule (razpolovimo in na tanko narežemo)

1 čajna žlička timijana

4 stroki česna (tanko narežemo)

1 žlica sladkorja

1,5 litra goveje osnove

4 rezine kruha iz kislega testa

200 g sira Grojer (Gruyere) 200g

1 žlica Worcester omake

 

Postopek

V loncu stopimo maslo in rastlinsko olje ter dodamo narezano čebulo, ¾  timijana in velik ščepec soli. Počasi pražimo in mešamo, dokler čebula ne karamelizira. Dobiti moramo zmes, ki je podobna marmeladi. Zadnjih 15 minut kuhanja dodamo česen in sladkor. Zalijemo z govejo osnovo, zavremo in začinimo s soljo in poprom. Kuhamo približno 30 minut, dokler tekočina malo ne povre.

Vzamemo rezine kruha in jih popečemo na obeh straneh. Nato jih obložimo z naribanim sirom, preostalim timijanom in pokapamo z Worcester omako. Juho razdelimo v 4 ognjevarne jušne posodice. Pečico ogrejemo na 150 stopinj in vključimo program gretje zgoraj. Na vsako posodo juhe postavimo kos obloženega kruha, posodice postavimo v pečico pečemo približno 2-3 minute, dokler se sir ne stopi in pričnejo nastajati mehurčki.

 

Dober tek!