Lonček s skutino kremo in gozdnimi sadeži
Količina: za 4 osebe
Sestavine
Drobljenec:
150g gladke moke
120g sladkorja
90 g masla
50g mletih lešnikov (ali drugih oreščkov)
Nadev gozdnih sadežev:
400 g zmrznjenih gozdnih sadežev
60 g sladkorja
2 dl sadnega soka po izbiri (jagoda, ribez, borovnica, grozdje)
ščepec cimeta
1 jušna žlica ruma
2 čajni žlički gustina (škrob)
Skutina krema:
150 g skute
150 ml sladke smetane
2 vrečki vanilijevega sladkorja
Postopek
Drobljenec
Vse sestavine zmešamo v posodi in jih na hitro vmesimo. Dobimo drobljivo maso, ki jo razporedimo po pekaču obloženem s papirjem za peko.
Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo približno 15 minut, da drobljenec dobi lepo zlato rumeno barvo. Drobljenec povsem ohladimo.
Nadev gozdnih sadežev
V kozico dodamo gozdne sadeže, sladkor in sadni sok ter ščepec cimeta in segrevamo do vretja. Jedilni škrob zmešamo z dvema jušnima žlicama mrzle vode, da dobimo gladko zmes. Ko so gozdni sadeži nekoliko povreli, v vroč kompot vlijemo škrob in mešamo približno 1 minuto, da se mešanica zgosti. Odstavimo, vmešamo rum in povsem ohladimo.
Skutna krema
Skuto stresemo v cedilo in jo pustimo, da se dobro odcedi. Medtem z mešalnikom do čvrstega stepemo sladko smetano z vanilijevim sladkorjem. Skuto dodamo smetani in jo nežno vmešamo.
Serviranje
Pripravimo 4 večje lončke ali kozarce. Vanje razporedimo polovico drobljenca, da pokrijemo dno. Čez drobljenec nadevamo polovico skutne kreme, nato nadevamo gozdne sadeže. Gozdne sadeže pokrijemo s preostalo skutno kremo in na vrhu posujemo preostali drobljenec.
Dober tek!