Lonček s skutino kremo in gozdnimi sadeži

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine

Drobljenec:

150g gladke moke

120g sladkorja

90 g masla

50g mletih lešnikov (ali drugih oreščkov)

 

Nadev gozdnih sadežev:

400 g zmrznjenih gozdnih sadežev

60 g sladkorja

2 dl sadnega soka po izbiri (jagoda, ribez, borovnica, grozdje)

ščepec cimeta

1 jušna žlica ruma

2 čajni žlički gustina (škrob)

 

Skutina krema:

150 g skute

150 ml sladke smetane

2 vrečki vanilijevega sladkorja

 

Postopek

Drobljenec

Vse sestavine zmešamo v posodi in jih na hitro vmesimo. Dobimo drobljivo maso, ki jo razporedimo po pekaču obloženem s papirjem za peko.

Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo približno 15 minut, da drobljenec dobi lepo zlato rumeno barvo. Drobljenec povsem ohladimo.

Nadev gozdnih sadežev

V kozico dodamo gozdne sadeže, sladkor in sadni sok ter ščepec cimeta in segrevamo do vretja. Jedilni škrob zmešamo z dvema jušnima žlicama mrzle vode, da dobimo gladko zmes. Ko so gozdni sadeži nekoliko povreli, v vroč kompot vlijemo škrob in mešamo približno 1 minuto, da se mešanica zgosti. Odstavimo, vmešamo rum in povsem ohladimo.

Skutna krema

Skuto stresemo v cedilo in jo pustimo, da se dobro odcedi. Medtem z mešalnikom do čvrstega stepemo sladko smetano z vanilijevim sladkorjem. Skuto dodamo smetani in jo nežno vmešamo.

Serviranje

Pripravimo 4 večje lončke ali kozarce. Vanje razporedimo polovico drobljenca, da pokrijemo dno. Čez drobljenec nadevamo polovico skutne kreme, nato nadevamo gozdne sadeže. Gozdne sadeže pokrijemo s preostalo skutno kremo in na vrhu posujemo preostali drobljenec.

 

Dober tek!