Cesarski praženec “Šmorn”

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

4 jajca

250 ml mleka

200g moke

1,5 žlice kokosove maščobe

1 žlica sladkorja v prahu

ščepec soli

 

Postopek

Najprej ločimo rumenjake in beljake. Beljake skupaj s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg.

Rumenjake zmešamo z mlekom in sladkorjem. Med mešanjem postopoma dodajamo moko, da nastane gosta masa. Če se nam zdi pregosta, lahko dodamo malce mleka. Na koncu v maso počasi vmešamo beljakov sneg.

Na ponvi segrejemo malo maščobe in vlijemo malce debelejšo plast mase (1cm). Pečemo na zmerni temperaturi približno 4 minute, nato previdno obrnemo in pečemo na drugi strani približno 3 minute. S pomočjo dveh kuhalnic debelo palačinko raztrgamo na manjše koščke. Koščke med obračanjem pečemo toliko časa, da se lepo zapečejo z vseh strani.

Carski praženec lahko postrežemo s sladkorjem, jabolčno čežano ali dobro domačo marmelado.

 

Dober tek!