Karamelna krema

 

Sestavine:

Krema

1l mleka

6 jajc

140 g sladkorja (če želimo lahko zmanjšamo količino sladkorja)

1 vrečka vanilijevega sladkorja

 

Jajca, sladkor in vanilijev sladkor ročno premešamo z metlico. Dodamo mleko in ponovno premešamo, da dobimo enakomerno zmes in jo postavimo v hladilnik.

 

Karamel

300 g sladkorja

70g vode

 

V posodo zlijemo vodo in sladkor in počasi kuhamo. Ko se karamela rahlo obarva jo odstavimo, ta se namreč v vroči posodi še vedno segreva in moramo paziti, da se nam ne prismodi. Vročo karamelo nalijemo v servirne ognjevarne posodice in jih postavimo v hladilnik. Ko se karamela strdi jo prelijemo s kremo. Karamelno kremo bomo spekli v vodni kopeli. Vzamemo pekač v katerega nalijemo vodo, vanj postavimo posodice s karamelno kremo in pečemo približno 40 minut pri 175 stopinjah. Če želimo preveriti ali je krema dovolj pečena, lahko vanjo zabodemo konico noža in ta mora ostati suha. Ko je pečena jo obrežemo z nožem in prevrnemo na krožnik ter pustimo da se malce ohladi.

V kolikor imamo doma ročni plinski gorilnik lahko karamelo malce segrejemo, da se stopi.

 

Dober tek!