Čemaževa kremna juha

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

3 večji krompirji

2 šalotki ali čebulici

1 strok česna

2 jušni žlici olivnega olja

2 dl belega suhega vina

1 l piščančje juhe ali vode

150 g čemaža

sol

poper

ščep naribanega muškatnega oreščka

sok polovice limone

 

Postopek

Krompir operemo, olupimo in narežemo na drobne kocke. Šalotko in česen olupimo in na drobno narežemo ali sesekljamo.

V kozici segrejemo olivno olje, dodamo šalotko in česen, ter rahlo popražimo, da porumeni. Dodamo krompirjeve kocke in zalijemo z belim vinom. Dolijemo juho ali vodo in kuhamo, da se krompir zmehča. Čemaž operemo in narežemo na drobno, dodamo ga v juho in ko zavre, juho odstavimo in spasiramo s paličnim mešalnikom.

Juho vrnemo na kuhalno ploščo in začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in sokom limone, počakamo do vretja ter odstavimo.

 

Dober tek!