Špinačni njoki s skuto v smetanovi omaki

 

Količina: 4 osebe

 

Sestavine za pripravo njokov:

500g pire krompirja in pasirane špinače

250g pšenične bele moke, najbolje mešanica gladke in ostre

300g skute

2 jajci

100g masla

150g pšeničnega zdroba

sol

 

Smetanova omaka:

1 čebula, ali 2 šalotki

4 dl sladke smetane

sol

poper

olje

začimbe po okusu

 

Postopek priprave njokov

V skledo damo pire krompir in špinačo.

Počasi dodajamo sestavine eno za drugo, prvo vse »mokre ali tekoče sestavine« (maslo stopimo in dodamo masi), nato pa še vse suhe sestavine, da lahko zamesimo testo.

Vzamemo manjšo količino mase in jo na pomokani površini oblikujemo v dolg svaljek (kačo).

Z nožem ali lopatko, zrežemo na manjše dele in jih prestavimo na pomokan pladenj, da se nam ne sprimejo.

Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase.

V slan krop ( večji lonec) previdno položimo njoke in vsake toliko nežno pomešamo.

Ko njoki priplavajo na površje pustimo še 5 minut dobro prevreti, nato jih poberemo iz vode in stresemo v omako.

 

Smetanova omaka

V večji ponvi  segrejemo dve žlici olja ali maščobe, dodamo čebulico, ki jo na zmernem ognju pražimo da postekleni.

Zalijemo s sladko smetano in dodamo, sol, poper in zelišča, ki jih imamo radi.

Omako pokuhamo, da se zgosti. V omako lahko dodamo tudi česen ali pa sir.

 

Serviranje

Njoke v omaki na zmernem ognju segrevamo še eno minuto, da se okusi lepo povežejo. Nato serviramo na krožnik in ponudimo z sveže ribanim trdim sirom.

 

Dober tek!