Piščančji file z mladim krompirjem, masleno zelenjavo in z zeliščnim jogurtovim prelivom

 

Količina: za 6 oseb

 

Sestavine:

2 kg mladega krompirja

5 velikih korenjev

250 g brstičnega ohrovta

2 piščančja fileja

200 g polnomastnega jogurta

olivno olje

maslo

sol, poper

začimbe (curry v prahu, paprika v prahu, česen v prahu, peteršilj…)

300 ml jušne osnove ali vode

 

Postopek priprave

Pripravimo vso potrebno zelenjavo.

     

Krompir dobro operemo in narežemo na kose za pečenje. Krompir denemo v pekač in ga dobro solimo, popramo in namastimo z olivnim ali katerim drugim rastlinskim oljem. Krompir damo v pečico na klasično peko 180°C, če želimo, da ima krompir posebej mehko sredico, pred peko v pekač vlijemo še cca 1,5 dl vode ali zelenjavne osnove.

Korenje olupimo in narežemo na večje kose.

Brstični ohrovt očistimo, zunanje in poškodovane listke odstranimo. Odrežemo peclje, če so predolgi in zarežemo križec pri dnu (deblu), s tem se izognemo, da bi ohrovt kasneje grenil.

  

V srednje velik lonec napolnimo cca 1,5l vode. Vodo solimo in vanjo damo narezano korenje. Postavimo na plin in kuhamo do vrenja. Ko voda s korenjem dodobra vre, v posodo dodamo še brstični ohrovt.

  

Med kuhanjem zelenjave pripravimo, piščančji file, ki smo ga narezali na manjše kose ali medaljone. Meso začinimo s soljo in poprom, ter izbranimi začimbami. Danes smo izbrali Curry začimbno mešanico v prahu in rdečo sladko papriko v prahu.

  

Na štedilniku segrejemo ponev z olivnim oljem in dodamo meso. Meso dobro popečemo iz obeh strani, nato pa zalijemo z 2 dl jušne osnove ali vode in kuhamo na zmernem ognju.

  

Korenje in brstični ohrovt kuhamo do željene trdote, nato odlijemo slano vodo. Ponev z maslom segrejemo in zelenjavo dodamo maslu, po potrebi solimo in malenkost prepražimo. Dodamo česen v prahu, ali sveži nasekljani česen in pražimo še 1 minuto, nato odstavimo.

  

Jogurtov preliv pripravimo iz 200 g polnomastnega, jogurta, soli, popra, ene jušne žlice olivnega olja in svežih zelišč. Vse sestavine damo v skledo in zmešamo v homogeno maso. V kolikor nimamo svežih zelišč, lahko uporabimo tudi suhe, najbolj primerna zelišča za hladne prelive so; peteršilj, drobnjak, koriander, zelena listje…

  

  

Ko je krompir pečen in meso povre skoraj vso tekočino smo pripravljeni na serviranje.

  

Vse komponente naše jedi razporedimo na krožnik in na sredini dodamo hladno jogurtovo omako.

 

Dober tek!