Piščančja obara

 

Sestavine:

500 g piščančjega mesa (prsi ali bedra (kar imate doma) boljša so sicer bedra, ker niso tako pusta)

3 veliki korenčki

1 mali košček zelene

1 mali košček pora

1 peteršiljeva korenina

1 večja čebula

3 stroki česna

malo peteršilja ali drobnjaka

2 dcl belega vina (lahko ga nadomestimo s kisom ali limoninim sokom, ki damo pol manj kot vina)

olje, sol, poper, majaron,1 lovorjev list, muškatni orešček, timijan, bazilika

1.5 l jušne osnove ali vode (uporabite lahko tudi piščančjo kocko)

Postopek 

Vso zelenjavo olupimo in narežemo na male kocke. Najprej na olju prepražimo čebulo, nato ji dodamo česen in preostalo zelenjavo. Medtem si narežemo meso na male kocke in ga položimo v pekač in namastimo z oljem. Začinimo s soljo in poprom ter pečemo v pečici 15 minut na 220 stopinjah.

  

Meso lahko prepražimo tudi skupaj z zelenjavo, vendar se bolje prepraži posebej, ker tako obdrži čvrstost in okus.

Zelenjavo zalijemo z belim vinom in jušno osnovo ter ji dodamo pečeno meso. Vse skupaj začinimo ampak postopoma, da ne pokvarimo okusa. Kuhamo približno 30 minut na manjšem ognju. Med kuhanjem večkrat poskusimo jed, ter dodajamo začimbe po okusu. Jedi ne odstavimo dokler ni super okusna.

Na koncu nasekljamo peteršilj ali drobnjak in ga posujemo po servirani jedi.

Obara spada med lahke jedi tako za pripravo, kot za želodec. Poljubno lahko dodamo tudi drugo zelenjavo (kar imamo doma) vendar izhajamo iz osnovnega recepta. Poleg se prileže svež kruh ali zakuha (žličniki, vlivanci, ajdovi, koruzni žganci). Vsekakor hvaležna zdrava jed, ki si jo z lahkoto skuhamo večjo količino in pospravimo v hladilnik, kjer lahko počaka še kakšen dan.

Priporočljivo hranjenje kuhane hrane v hladilniku je 3 dni. Pred tem jo moramo ohladiti v čim krajšem možnem času.

Za vegetarijance lahko pripravimo jed brez mesa, ki ga nadomestimo z več zelenjave ali nadomestkom, kot je sojino meso.

 

Dober tek!