Enostavna sirova pita

 

Količina: za 10 oseb

 

Sestavine:

2 kg polnomastne skute ali svežega mehkega sira

2 dcl polnomastne sladke smetane

10 jajc

2 dcl olja

7 dcl mleka

1kg vlečenega testa

sol

 

Postopek priprave:

V veliko skledo denemo skuto, nato dodamo sladko smetano in  jajca ter z metlico dobro premešamo.

    

V dobljeno zmes dodamo mleko, sol in olje, ter vse skupaj dobro premešamo.

 

Pripravimo pekač z višjim robom in testo. V kolikor testo kupujete na tržnici potem izberite debelejše. Pekač namastimo in obložimo s testom tako, da konci testa visijo čez rob pekača. Testo, ki visi čez rob, bomo porabili na koncu, da zapremo pito.

  

Prvo plast testa prekrijemo z nadevom in nato ponovno obložimo s testom. Z oblaganjem nadaljujemo, dokler nam testa ne zmanjka.

  

Ko imamo zadnjo plast nadeva, zapognemo zadnjo plast testa nazaj in tako zapremo pito. V kolikor nam je ostal nadev lahko z njim premažemo pito ali pa jo premažemo z razžvrkljanim jajcem.

  

Pečemo na 180°C, vsaj 50 minut. Pita se bo v pečici zelo napihnila, to naj vas ne skrbi 😊. Ko se bo ohladila, se bo spustila nazaj.

  

Ko pito vzamemo iz pečice, jo pokrijemo z vlažno krpo, tako se bo skorja zmehčala.  V kolikor imamo radi bolj hrustljavo, jo pokrijemo s suho krpo.

  

 

Dober tek!