Enostavna sirova pita
Količina: za 10 oseb
Sestavine:
2 kg polnomastne skute ali svežega mehkega sira
2 dcl polnomastne sladke smetane
10 jajc
2 dcl olja
7 dcl mleka
1kg vlečenega testa
sol
Postopek priprave:
V veliko skledo denemo skuto, nato dodamo sladko smetano in jajca ter z metlico dobro premešamo.
V dobljeno zmes dodamo mleko, sol in olje, ter vse skupaj dobro premešamo.
Pripravimo pekač z višjim robom in testo. V kolikor testo kupujete na tržnici potem izberite debelejše. Pekač namastimo in obložimo s testom tako, da konci testa visijo čez rob pekača. Testo, ki visi čez rob, bomo porabili na koncu, da zapremo pito.
Prvo plast testa prekrijemo z nadevom in nato ponovno obložimo s testom. Z oblaganjem nadaljujemo, dokler nam testa ne zmanjka.
Ko imamo zadnjo plast nadeva, zapognemo zadnjo plast testa nazaj in tako zapremo pito. V kolikor nam je ostal nadev lahko z njim premažemo pito ali pa jo premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečemo na 180°C, vsaj 50 minut. Pita se bo v pečici zelo napihnila, to naj vas ne skrbi 😊. Ko se bo ohladila, se bo spustila nazaj.
Ko pito vzamemo iz pečice, jo pokrijemo z vlažno krpo, tako se bo skorja zmehčala. V kolikor imamo radi bolj hrustljavo, jo pokrijemo s suho krpo.
Dober tek!