Mesne kroglice s pire krompirjem in paradižnikovo omako

 

Količina: za 4 osebe

 

Sestavine:

500g mletega mešanega ali govejega mesa

1 jajce

50g drobtin

2 manjši čebuli

2 stroka česna

800g krompirja

100g masla

2 dcl mleka

2 mali pločevinki pasiranega paradižnika

1 žlička sladkorja

olje

sol

poper

rožmarin

bazilika

origano

 

Postopek

Prepražimo eno čebulo in dva česna in medtem v mleto meso vmešamo jajce, 0.5 dcl mleka in drobtine. Ko se čebula/česen prepražita, solimo, popramo in dodamo sestavine v surovo maso.

Dobro pregnetemo in preverimo ali je masa dovolj začinjena. Masa naj počiva približno 15 minut, da se lepo prepojijo sestavine (jajca, drobtine,..).

Medtem olupimo krompir, ki ga narežemo na kocke in kuhamo v slanem kropu približno 40 minut od trenutka, ko zavre.

Masa naj malce počiva in nato oblikujemo manjše kroglice, ki jih popečemo na ponvi in odstavimo na krožnik. V isti ponvi prepražimo na drobno narezano čebulo, ki ji dodamo sladkor in zalijemo z paradižnikom. Dodamo začimbe in preložimo kroglice v omako, da se kuhajo še približno 20 minut.

Medtem pripravimo pire. Krompir odcedimo in pretlačimo. Na koncu dodamo segreto preostalo mleko in maslo. Dobro ga premešamo in preverimo slanost.

Pire krompir postrežemo skupaj z mesnimi kroglicami in omako.

 

Dober tek!