Enostavna zelenjavna rižota s piščancem

 

Količina: za 6 oseb

 

Sestavine:

2 srednje veliki čebuli

2 velika korenja

1 velika paprika

150 g zrelega paradižnika ali 1 jušna žlica paradižnikovega koncentrata

1 bučka

1 cel piščančji file

2 jušni žlici olivnega olja ali kateregakoli rastlinskega olja

Sol, poper

Začimbe

2,5 skodelic riža (paraboild)

1 jušna žlica sladke paprike v prahu

1000 ml jušne osnove ali vode

100 g masla

Riban parmezan

 

Postopek priprave

Pripravimo si vse potrebne sestavine. Vso zelenjavo operemo in kar je potrebno olupimo (čebulo, korenje).

Večji lonec ali vok ponev namastimo z olivnim oljem in segrejemo na zmernem ognju.

Med segrevanjem sesekljamo čebulo in jo stresemo v lonec, da se praži.

  

Med praženjem čebule zrežemo korenje, papriko in bučko na kocke.

  

  

  

Ko čebula porumeni, v lonec dodamo korenje in nadaljujemo s praženjem.

 

Po 3 minutah praženja čebule s korenjem, dodamo zrezano papriko in nadaljujemo s praženjem na zmernem ognju.

Ko se zelenjava praži, si pripravimo piščancji file, ki ga prav tako zrežemo na kocke v velikosti 2 x 2 cm.

  

Zrezano meso dodamo zelenjavi in in dobro solimo in popramo, nato naprej pražimo vse skupaj.

Dodamo začimbe, v našem primeru smo dodali baziliko in timijan. Lahko se dodajo poljubne začimbe kot so majaron, rožmarin, drobnjak…

Pripravimo zrele paradižnike in jih zrežemo na manjše kose. Lahko uporabimo tudi paradižnikov koncentrat ali paradižnikovo mezgo.

  

Paradižnike dodamo zelenjavi in piščancu, ter nadaljujemo s praženjem. Paradižnikov ne dodajamo prej ker spustijo tekčcino in bi se tako piščanec samo pokuhal.

Dodamo 2 in pol skodelici riža, ter sladko papriko v prahu in dobro premešamo.

  

  

Zalijemo z 1 l vode ali jušne osnove in kuhamo na zmernem ognju, dokler riž ne nabrekne in se zmehča.

Med kuhanjem riža, v posebni ponvi popečemo bučke in jih pečene dodamo rižoti. Če bučke dodamo prej se bodo razkuhale in razpadle, zato jih dodajamo ob koncu kuhanja.

  

Če riž še ni kuhan, v loncu pa zmanjkuje tekočine, postopoma v malih količinah dodajamo tekočino, dokler ne dosežemo željene trdote.

Ko je rižota povsem kuhana, lahko po želji dodamo maslo.

  

Serviramo s sveže naribanim zorjenim trdim sirom.

Jed lahko pripravimo tudi za vegane, tako da odvzamemo meso, maslo in sir.
Pa dober tek!